Met het OV door Rusland, MongoliŽ, China en Taiwan (19 januari 2009 - 14 april 2009)

Zo gaat het goed, zo gaat het opeens niet meer zo goed en dan moet je er maar iets goeds van maken. Waarom deze reis?

Al jaren werk ik met plezier bij mijn huidige werkgever, de laatste jaren bij de basisopleiding om de Young Professionals te begeleiden. En dan opeens gaan er banken in Amerika failliet, staat de wereldeconomie op zijn kop en heeft dat ook effect in Nederland. Bedrijven gaan bezuinigen, externe medewerkers worden minder ingehuurd en dus hebben wij minder werk, worden er voorlopig geen Young Professionals aangenomen en heb ik dus niets meer te doen bij de basisopleiding. Allemaal heel begrijpelijk, maar toch minder leuk nieuws dat ik van mijn manager te horen kreeg. In het gesprek hebben we gekeken wat ik dan voor werk zou kunnen doen.
Maar toen ik in de auto zat kreeg ik een veel beter idee: ik kan natuurlijk ook gaan reizen! Ik heb toch nog veel vakantiedagen staan. Ik kreeg meteen het idee om de TranssiberiŽ Express te nemen. Tja, dat wordt dan wel in de winter, erg koud. Maar ja, dan maak je ook het ťchte SiberiŽ mee. Ik heb dus maar mijn manager opgebeld met mín wilde plan om op vakantie te gaan voor in ieder geval een maand, maar als er nog geen werk voor me is, dan blijf ik langer. En als ze werk voor me hebben, dan mogen ze bellen en vieg ik weer terug. En dat vond hij ook wel een goed idee!
Ik blij, werkgever blij. En zo kan ik dus lekker op vakantie dankzij de kredietcrisis...

Waar ging de reis naar toe?
Ik vloog naar St. Petersburg (Rusland) en vanaf daar nam ik de trein. Ik stopte een aantal dagen in Moskou om daar de stad (en omgeving) te bekijken. Volgende stop was in Irkutsk (de hoofdstad van SiberiŽ) en ik ging vanaf daar ook een dagje naar Listvianka aan het Baikal meer. Daarna naar de hoofdstad van MongoliŽ: Ulaan Baatar waarvandaan ik ter plekke nog een tour heb geregeld buiten de stad. Officieel heet deze reis dus niet de TranssiberiŽ Express, maar de TransmongoliŽ Express.
In China stopte ik nog een paar dagen in Datong alvorens ik aan kwam in Beijing / Peking. Tot daar had ik mijn reis van tevoren geboekt. Het plan was om door China te trekken richting het zuiden, en als ik lang de tijd had ook nog door te gaan richting Vietnam en misschien wel verder. Maar ik ben langer dan verwacht in China gebleven. Ik ben naar het zuiden getrokken en heb vandaar een vlucht genomen naar Shanghai om weer zuidwaarts te trekken. En als afsluiter ben ik nog naar Taiwan gevlogen.

Ga direct naar de verslagen of gebruik het menu bovenaan de pagina.

Homepage